Sunday, April 15, 2012

Kisah Praktikum 3 Bulan



Sebagai seorang guru praktikum, aku melalui pelbagai peristiwa sepanjang berada di sekolah.


Yang pastinya, semua perkara menyeronokkan, sebab cikgu2 yg kelakar, PPM yang sporting, warga sekolah yang memang sempoi, terutamanya GB, GPK 1, GPK HEM dan GPK KO-KO.


Serius aku jatuh cinta dgn sekolah ni.


Cuma...cabaran kali ni lebih kpd anak murid sebab anak murid aku sgt2 la "baik", terutamanya dari tingkah laku. Tapi, itu bukan masalah utk aku sebab guru-guru kat sini memang support guru pelatih. hehe.


Terlupa pulak, aku buat praktikum ni kat Sekolah Kebangsaan Ladang, berhampiran dgn bndr Kuala Terengganu. Kira odw nak masuk ke bndr  dekat dengan Pasar Payang.


Ni pix skola aku. copy paste dr digitalmukmin.com (bgnan kaler kuning tu ea)





Ni pulak lencana sekolah aku. =D



Minggu lepas, kelas Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran (PPKIBP) kelas aku mengajar la, ada buat masak-masak. Actually, cikgu2 sini memang rajin buat masak-masak ni. Myb sebab diorg memang suka makan kot. heee.


Tanya 2 dengan PPM, dyorg ckp jamuan makan2 ni sempena kehadiran cikgu praktikum (ktorg la), cikgu baru, PPM baru dan kelas baru. Punya la banyak baru...


Hidangan yang ada masa jamuan ni, Yong Tau Fuu (Kak Na buat), Pulut Hitam (Kak ty buat), Kek (tempah kat mak student PPKIBP), Lontong (Cikgu Razib dan isteri).


Ni pix masa Jamuan Kelas haritu.


PPM KAK NORA, KAK LA =D



Kek mak Hazim buat

Yong Tau Fu Kak Na

Lontong 

Makan makan budak2 PPKIBP

Yong Tau Fu Kak Na

Kek Mak Hazim


Suasana Kelas Baru

Persiapan




Keesokkan harinya, kitorg de makan2 lagi. Masa ni la aku tunjukkan bakat sket sebab cikgu2 ni nak makan Soto, jadi aku la yg wat rencahnya. Soto, begedil dengan sambal kicap.



Kak Na berlakon amik bihun. 

ni la masakan yg aku masak, kecuali agar-agar hijau tu,. (Agar2 penyelaras yg buat) 

Sup Ayam dan begedil

Sambal kicap dan rakan2 dlm soto.





Ni la sebahagian cerita kat sekolah aku. Aku suka g sekolah dan bnyak lagi cite sebenarnya, cuma kadang2 aku ni tak bape nk rajin menulis kat belog. hehe.






Esok, kitorg nak g men boling, dan lusa hantar budak g masuk olahraga. Tak sabar rasanya, hee...





Last, ni pix aku dengan anak aku. LOL. *sigh. Sumpah aku nak anak muka cmni. gile comel n petah bercakap plak tu. 









#De kerajinan aku post ttg boling pulak. Tak sabar nak tgu sok. =D


6 comments:

Mr M said...

Lapar la plak nengok makanan semua nih

ikin said...

hehe..besttnyeee!!

alhamdulillah, seronok biler dgr shbt2 yg lain pn seronok di sekolah praktikum msg2..

da last prac, create a most memorable things..

esok ktorg g nek bot..g astaka..hehe..

pastu g kenyir..yeay yeay!!^^

tQa_elRic said...

Mr M : Suruh cik tunang masak yep,

ikin : amboiiiiiii

g kenyirrrrrr

jelezjelezjelez =p

memang seronok la praktikum ni =)

Heart Vacancy said...

:)

tQa_elRic said...

Heart Vacancy >

=D

imansoraya said...

mcm kenal bangunan kuning blkg sekolah 2. bgunan itu dunia aku=)